2012 het jaar van cloudcasten met Soundcloud als winnaar

Er gebeurt veel in muziekland, alles lijkt digitaal te gaan. Spotify groeit, Google Lanceert Google Music, Facebook neemt muziek op in je timeline en Itunes Match staat op het punt gelanceerd te worden in Europa. Naast dit muziekgeweld wordt er ook door andere online muziekdiensten aardig aan de weg getimmerd. Het fenomeen Cloudcasten -uploaden en beluisteren van radioshows, dj-sets en podcasts- duikt op. Met Soundcloud als allerbekendste platform.  

Cloudcast diensten als Soundclick, Mixcloud, soundcloud, hipcast, buzzsprout, libsyn, podomatic, podbean en anderen lijken nog steeds te groeien. Wie komt er als winnaar uit de strijd, vooralsnog lijkt Soundcloud de beste kaarten in handen te hebben.

Soundcloud; Youtube voor muziek

Via Soundcloud is het mogelijk om als artiest eenvoudig muziek te publiceren en te delen. Voor luisteraars is het handig om die muziek te beluisteren, een reactie te geven en de reacties van anderen te lezen. Daarnaast is Soundcloud beschikbaar via website, programma op je desktop en als app op je mobiel.

Muziek ontdekken via Soundcloud wordt steeds leuker, nu meer en meer mensen in Nederland het gebruiken. Er is een goeie koppeling is tussen Soundcloud en Facebook. Sinds de aankondiging van Facebook Timeline staat Soundcloud op de lijst om als muziekbron te dienen binnen Facebook, naast Spotify en anderen.

Soundcloud, oorsprong in Duitsland

Soundcloud bestaat zo’n vier jaar en kent sindsdien een gestage groei. Werd er voorheen met name gebruik gemaakt door de dance industrie, zie je nu dat Soundcloud door meer en meer artiesten wordt gebruikt om nieuwe tracks te lanceren.

2011 het jaar van uitbouwen voor Soundcloud

Het blijft bij Soundcloud niet bij de lancering van meer artiesten, zo is er onlangs een geweldige Ipad app gelanceerd en werd in maart van dit jaar aangekondigd dat SoundcLoud, Foursquare en Songkick de handen in elkaar slaan. Artiesten zullen hun boekingen van Songkick kunnen integreren op SoundCloud. Dit biedt weer mogelijkheden voor de ticket verkoop. De samenwerking met Foursquare laat geregistreerde gebruikers, die zich op 3 meter van elkaar bevinden, muziekbestanden van SoundCloud rechtstreeks met elkaar delen.

Soundcloud past HTML5 succesvol toe

Sinds een paar weken is het mogelijk om Soundcloud in HTML5 te beluisteren en delen. Dit betekent dat het nummer dat je deelt werkt binnen alle browsers en op alle mobiele devices. Er wordt behoorlijk wat functionaliteit gedeeld door Souncloud:

 • De geluids wave weergave
 • De comments uit de Soundcloud community
 • Titel en visual
 • Een fatsoenlijke share functionaliteit, waarbij je direct -na klikken- ziet hoe vaak deze track is gedeeld

Een voorbeeld van een HTML5 Soundcloud app zie je hieronder:

 

Voor de techneuten; HTML5 biedt behoorlijk wat voordelen:

 • Zonder plugins werkt het in de browser, dus stabieler want minder crashes van plugins in de browser
 • Geen flash nodig, dus werkt op alle devices
 • Minder verbruik van geheugen en CPU, dit scheelt weer batterij gebruik

Soundcloud HTML5

Jouw favoriete track als HTML5 delen binnen Soundcloud:

 • In Soundcloud kies je voor “Share”
 • Klik “customize player” en de tab “HTML5”
 • Pas hem aan naar je smaak en plaats hem op je site of blog

 

Soundcloud en alternatieven zoals mixcloud of dubset

Naast Soundcloud bestond er al een hele tijd Mixcloud. Ook dit is een goede, bijna perfecte hosting van mixen. Mixcloud heeft echter, helaas, een vrij lastig minpuntje. Er moet op Mixcloud de hele tracklisting handmatig ingevoerd worden. Een vervelend klusje volgens velen.

dubset

Sind begin dit jaar is Dubset gelanceerd. Ook dit is een hosting service voor DJ sets. Ze pakken de zaak echter anders aan. Zij laten de sets automatisch scannen door software van ‘MixScan‘. Deze toepassing ontneemt de moeite en werk om handmatig de tracklisiting in te voeren. Als iemand de set afspeelt krijgt men automatisch te zien welke track er op dat moment speelt. De scan is echter nog verre van perfect.

Een uitgebreid overzicht van alle cloudcastplatformen vind je hier.

Handige soundcloud toepassingen

Waarom Soundcloud winnaar wordt van Cloudcasten

Soundcloud groeit en dat is niet onopgemerkt gebleven;

 • De muziek industrie heeft Soundcloud gevonden en dwingt om Soundcloud om haar “notice and takedown” beleid uit te voeren. Ondanks protesten van artiesten over verdwenen mixen. Communitymanager David Noël van Soundcloud geeft aan: “We zullen nu eenmaal samen moeten werken met de muziekindustrie. Wij kunnen niet op tegen de industrie en zijn gebonden aan hun spelregels.”
 • Uitgebreide API’s. Soundcloud maakt gebruik van een krachtige API, waarop al vele nieuwe toepassingen ontwikkeld zijn
 • Groeiend aantal artiesten die samenwerking met Soundcloud aangaan
 • Groeiend aantal gebruikers, in Februari 2011 meer dan 3 miljoen gebruikers

Wacht! ga niet weg vóór je mening te delen

_______________________________________________

 

 

Discussieer mee!

3 reacties op "2012 het jaar van cloudcasten met Soundcloud als winnaar"

Laat een reactie achter

/* Push Social to Analytics */