Tooltip: Meten van interactie op Facebook met deze top 10 gratis tools

Facebook en daarmee Facebook adverteren wordt steeds populairder. Goeie cases en metrics zijn beperkt beschikbaar. Goeie tools om Facebook analytics te verzamelen bestormen de markt. Het ontbreekt nog aan echte marktstandaarden en daarmee zie je een wildgroei aan tooling. Een nadeel daarvan is dat je niet weet of je de juiste (toekomstvaste) tool kiest of ze zijn extreem kostbaar. Gelukkig zijn er ook veel gratis tools. In dit artikel vindt je tien tools om interactie op Facebook gratis te meten.

Statistiekentools voor Facebook

Tools om Facebook statistieken te meten zijn er volop. Welke de beste zijn, of meest gebruikt is nog niet bekend. Echte KPI’s zijn er echter ook niet. Iedereen wil zo veel mogelijk fans en eventueel interactie en daarmee “interactie” meten. Marketingeuro’s moeten zo effectief mogelijk worden ingezet, advertenties moeten eenvoudig geoptimaliseerd kunnen worden. Een allesomvattende tool of landschap van tools á la Google Analytics is nog niet beschikbaar. Gelukkig worden best practices gedeeld op diverse blogs.

Facebook marketing voor gevorderden

Op het blog FacebookPro worden interessante insights rondom Facebook gedeeld onder andere door @peterminkjan. Hieronder vindt je zijn Facebook marketing voor gevorderden presentatie. Uit deze presentatie komt mede de inspiratie voor de diverse gratis Facebook tools.

Facebook marketing voor gevorderden

View more presentations from FacebookPro

1. Simply measured (o.a. export.ly)

Simply measured biedt diverse gratis en krachtige tools aan, waaronder export.ly. De kracht van export.ly is de eenvoud en de mooie visuele weergave van het dashboard. Je logt in met je twitter of facebook profiel.Binnen enkele seconden is er een .csv of.xlsx file beschikbaar. De facebook Excel sheet bevat meerdere tabbladen. Eerder is export.ly besproken op Lifestreamen.

2. Edgerankchecker

“Met EdgeRank Checker kunnen pagina-eigenaren de EdgeRank score van hun Facebookpagina bekijken. Een EdgeRank Score is een handige indicatie van hoe goed je Facebookpagina functioneert. De score is gebaseerd op het algoritme dat Facebook gebruikt (genaamd Edgerank) om te bepalen hoe lang en waar je status updates in de news feed van je fans of vrienden vertoond worden. Daarnaast leveren we nuttige analytics voor admins van Facebookpagina’s om de zichtbaarheid van en de interactiviteit op een pagina te verhogen.” Edgerankchecker is uitgebreid besproken op FrankwatchingEdgerankchecker

 

3. Conversocial

Met conversocial -forever free- kun je zowel de content en reacties beheren, als statistieken inzien zoals beste tijdstip om te posten, wanneer zijn de fans actief etc. Interessant is de mogelijkheid om eenvoudig de IPM (interacties per Mille) te berekenen. Ga hiervoor naar https://app.conversocial.com/profiler/ Je hebt dan ook snel inzicht in welke content goed werkt bij de concurrentie.

IPM breakdown

4. Skyttle

Skyttle is gratis voor maximaal 3 profielen (als je de twee voorbeeldpagina’s delete). Zeer uitgebreide tool met daarin de gebruikelijke ontwikkelingen op gebied van fan aantallen, posts etc. Daarnaast inzage in de actieve fans en de meest gebruikte woorden en daarover een sentiment analyse (de laatste lijkt me voor de Nederlandse taal nog een uitdaging, ik zie wel een paar engels nederlandse woorden goed ingedeeld). De meest gebruikte woorden zijn toch met name de lidwoorden. De lidwoorden zie je natuurlijk het liefst eruit gefilterd. Wat onduidelijk is, is de pricing van deze tool en de periode dat je gratis gebruik kunt blijven maken van de data. Tot die tijd, een aanrader. Skyttle

 

 

5. Facebook Insights
Dit is de eigen tool van Facebook. Onlangs vernieuwd en geeft inzage in zowel de eigen fanpage als de intgratie met de publieke website. Veel van de genoemde tools halen de data uit Facebook Insights.Facebook Insight

6. Wildfire Monitor

Lekker recht toe recht aan. Maximaal 3 fanpages naast elkaar vergelijken, niet inloggen en direct een grafiek als resultaat.

Wildfire Social media marketing

7. Nutshellmail

Nutshellmail is eerder besproken op Lifestreamen. Niet zozeer statistieken die je ontvangt, maar wel een email alert met de laatste comments.

8. Crowdbooster

Ook Crowdbooster is eerder besproken op Lifestreamen.

Er worden een aantal mooie features geboden, denk daarbij aan:

  • Hoeveel mensen hebben je artikelen gelezen, gedeeld, geliked of op gereageerd
  • Hoe verloopt de groei van het aantal fans over tijd
  • Wie zijn je topfans, op basis van likes, delen, of geven van commentaar.

9. Allfacebook.com

Een handige tool die in de gratis versie slechts een beperkte tijdsperiode weergeeft. Er wordt een dashboard geboden, waarop de gebruiker de mogelijkheid heeft om diverse statistieken snel in te zien. Onder elk getoond tabblad zitten er diverse standaard rapporten.

Deze rapporten worden visueel weergegeven op het eigen dashboard.Allfacebookstats

10. Facebakers

Facebakers gebruik ik met name om statistieken te verkrijgen over landen of over sectoren. Tevens bieden ze statistieken van je fanpage aan. Echter deze statistieken zijn wel beperkt in de gratis versie, namelijk de groei van het aantal fans over de tijd. Tevens erg veel advertenties in je rapport.

Facebakers

Welke tools gebruik jij?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen, hoe meet jij je Facebook Fanpage? Ontbreken er tools in dit overzicht, of weet jij een redelijk betaalbare optie, deel ze hieronder.

Geef je waardering, door dit artikel te delen

_________________________________________________________________________________Discussieer mee!

2 reacties op "Tooltip: Meten van interactie op Facebook met deze top 10 gratis tools"

Laat een reactie achter

/* Push Social to Analytics */